Africká kuchyně

O jídle v celé Africe se píše velmi těžko, jelikož je to velmi rozsáhlé téma. Proto jsem se rozhodla, že se pro začátek zaměřím na jídla v z Maroka a Angoly. Nicméně pokud narazím na nějaké dobré jídlo z jiné části Afriky, tak ho určitě také budu sdílet.

Maroko je stát na nejzazším severozápadě Afriky. Pěstuje se tam spousta zeleniny a ovoce jako jsou melouny, rajčata, sladké a pálivé papriky a brambory. V kuchyni se často používají olivy, fíky, datle a mandle. Díky snadnému přístupu k moři jsou zde oblíbené ryby a jiné mořské plody. Mezi oblíbené maso patří hlavně kuřecí a jehněčí.

Skoro ke každému jídlu se jí marocký chléb. Národním pokrmem je guláš z kuřecího nebo jehněčího masa, který se nazývá tajine. Sedm zelenin s kuskusem se dělá z mrkve, rajčat, cibule, cukety, sladkých brambor, cizrny a dalších surovin. Karantika je slaný koláč, který se vaří z cizrny a vajec. Často se prodává jako street food v jižním Maroku. Kuřecí tangine je velmi oblíbený rodinný pokrm, který se často vaří hostům. Kuřecí maso se namarinuje na několik hodin a peče se s olivami a s citrónem. Velmi oblíbené jsou sladkosti, které se často pečou z medu, mandlí a dalších ingrediencí. Ke každému jídlu se podává mátový čaj.

Angola je stát ležící na jihu Afriky s 1600 km dlouhým pobřežím Atlantiku. Jelikož byla po staletí portugalskou kolonií, tak je tamní kuchyně velmi ovlivněna portugalskou kuchyní. Mezi nejpoužívanější ingredience patří ryby, kuřecí a vepřové maso, mouka, fazole, rýže, různé omáčky, zelenina, sladké brambory, rajčata, cibule a česnek. Recepty mi pošle rodačka, moje milovaná osoba, Ana z Angoly. Sama jsem tedy zvědavá, jaké recepty se tam vaří.

Sama jsem zvědavá co se v Africe vaří a doufám, že se přidáte a bude je vařit se mnou. 🙂

VŠECHNY AFRICKÉ RECEPTY