Izraelská kuchyně

Izraelská jídla jsou ovlivněná židovskou a středomořskou kuchyní. Pochutnat si můžete na různých zdravých salátech, pokrmech z kuřete nebo luštěninách. Setkáme se tu s přísadami jako je sezam, skořice, máta, koriandr, datle nebo med.

SNÍDANĚ

Tradiční izraelská snídaně se většinou skládá z vajíček, chleba a mléčných produktů (jogurt, sýr cottage). Na oběd se většinou jí lehký salát, cizrnová pasta hummus, smažený kuličky falafel s hranolky nebo pita chlebem.

SALÁTY

Izraelci mají velmi rádi saláty na různé způsoby. Základní salát se skládá z nahrubo nakrájených rajčat a okurek. Zelenina se bohatě polije olivovým olejem, citrónem a dochutí se solí a pepřem. Existují další variace, kdy se do salátu přidává zelená paprika, nastrouhaná mrkev, zelí, ředkvičky, jarní cibulka, pažitka nebo máta. Dalším oblíbený salát se nazývá tabbouleh, což je veganský salát z rajčat, nadrobno nakrájené petrželky, máty, bulguru a cibule. Salát Sabich se dělá z lilku, vařených vajíček, brambor a pasty tahini. Mezi další saláty patří avokádový salát, mrkvový salát, paprikovo-rajčatový matbucha salát nebo nakládaná zelenina torshi.

POLÉVKY A KNEDLÍČKY

Polévky se v Izraeli jí zejména v zimě. Nejoblíbenější polévka je kuřecí vývar, který se vaří podobně jako v České republice. Pro nás by mohlo být neobvyklé, že do něj někdy přidávají rýži, citrónovou šťávu nebo lístky máty. Do polévky se občas přidávají cizrnové knedlíčky gondi nebo knedlíčky kibbeh z rýže, bulguru, cibule a mletého hovězího či kuřecího masa. Kromě kuřecího vývaru se zde často vaří čočková polévka. Známá je například mírně pálivá polévka harira, která se vaří z čočky, kuřecího masa, cizrny a rýže. Oblíbené jsou i polévky z bílých fazolí nebo rajčat.

PŘÍLOHY

Rýže se zde upravuje na mnoho způsobů. Klasická vařená rýže je základ, ale na slavnostních mísách najdeme rýži s oříšky, nasekanými bylinkami, nudlemi nebo s čočkou. Další oblíbenou přílohou je kuskus, který Židé přinesli ze severní Afriky. Používá se do různých salátů, jako příloha k hlavních chodům a někdy ho najdeme i v dezertech. Část o izraelských receptech narazíme i na bulgur nebo na izraelské těstoviny ptitim.

HLAVNÍ CHODY

Mezi nejznámější pokrmy patří hummus, což je  cizrnová kaše pokapaná olivovým olejem. Neodmyslitelnou přílohou jsou olivy, zelenina a obilná placka. Z cizrny se také smaží kuličky jménem falafel, které se plní do rozpůlené placky zvané pita společně s velkým množstvím salátu a nakládané zeleniny. K tomu patří skvělá sezamová pasta tahini a také ostré omáčky nebo kečup.

V Izraeli se nejčastěji konzumuje kuřecí maso. Jí se pečené, grilované nebo dušené a podává se s omáčkami, kuskusem, olivami nebo se upravuje podle středomořských receptů. Oblíbené jsou kuřecí kuličky albondigas v rajčatové omáčce nebo mleté maso kofta, vařené v rajčatové omáčce, datlovém sirupu se zeleninou nebo fazolemi.

Velmi oblíbené je grilované maso. Mezi nejznámější patří hovězí, jehněčí nebo kuřecí kebab, shish taouk, merguez a šašlik. Častým pokrmem je i řízek, který se na rozdíl od našeho podává s hummusem, sezamovou pastou tahiny a salátem. Najdeme zde i vegetariánské verze řízku ze sóji. Musaka je zapečený pokrm v troubě, který se dělá z mletého masa a zeleniny a podává se teplý.

Milovníci guláše nebudou rozhodně zklamaní. Kuřecí, jehněčí a hovězí guláše se vaří s petrželí, mátou, oreganem, rajčatovou omáčkou nebo s šťávou z granátového jablka, hroznovou vínem a datlovým sirupem. Občas se přidává cizrna, bílé fazole nebo hrášek. Nádivka do kuřete se dělá z rýže, masa, petržele, sušeného ovoce a ochucuje se skořicí, muškátovým oříškem nebo oreganem.

SLADKOSTI

Narazíme zde na podobné sladkosti jako v Turecku. Příkladem je dobrota z lístového těsta s názvem baklava nebo velmi sladká halva připomínající turecký med. Ma’amoul připomínají naše vánoční rohlíčky a pečou se z pistácií, datlí nebo vlašských ořechů. Ozn Haman jsou šátečky z kynutého těsta plněné marmeládou, datlemi, oříšky  nebo rozinkami. Oblíbený je i mléčný pudink Sahlab.

NÁPOJE

Zajímavý je ledový nápoj limonana, který se dělá z čerstvě vymačkaného citrónu a máty.

Doufám, že Vás izraelská kuchyně zaujala a vyzkoušíte nějakých z mých receptů!

VŠECHNY IZRAELSKÉ RECEPTY