PORTUGALSKÁ KUCHYNĚ

Portugalská kuchyně vychází ze stravy rolníků a rybářů, která měla být především sytá. Z toho důvodu se v Portugalsku jí hodně vepřového masa, kuře, mořské plody, olivy, česnek, kapary a různé druhy ovoce a zeleniny. Jako příloha se často jí rýže, brambory a hranolky. Velice neobvyklá mi připadala kombinace vepřového masa, hranolek a rýže s volským okem, ale jak se říká jiný kraj, jiný mrav.

Portugalsko má velmi blízký vztah se svými bývalými koloniemi mezi které patřily krom jiných africká Angola a Mozambik, Brazílie a čínské Macao. V těchto státech je portugalština dodnes úředním jazykem. Bývalé kolonie velmi ovlivnily portugalskou kuchyni, což se projevuje hlavně v používání koření (pálivé papričky piri piri, skořice, vanilka, šafrán).

MOŘSKÉ PLODY

Atlantický oceán je bohatým zdrojem mořských plodů. Nejčastěji zde narazíte na pokrmy ze solené tresky (bacalhau), která se přes noc namáčí do vody, díky tomu změkne a může se dále upravovat. Zajímavým pokrmem z tresky je Bacalhau á brás, který se vaří z tenkých hranolek, tresky a míchaných vajíček. Kombinace je to neobvyklá, ale musím říct, že mi to moc chutnalo. Naše paní domácí nám jednou uvařila vynikající jídlo Bacalhau com natas, které se prý vaří na Vánoce. Je to zapečená treska s bramborami a se smetanou. Na svačinu jsme si občas kupovali Pastéis de Bacalhau, což je smažená kulička naplněná směsí brambor, tresky, vajec a naťové zeleniny.

Kromě tresky v se zde jí i mnoho dalších ryb. Velmi oblíbené jsou sardinky, které jsou prý nejlepší v červnu, protože jsou akorát tak velké. V Lisabonu se v tomto období pořádá spousta festivalů, kde můžete sardinky ochutnat na grilu. Dále se na talíři objevuje tuňák, platýz, mečoun, hejk, kranas, mihule, losos, parmice nachová, rejnok, chobotnice, škeble, mušle ústřice, plážovky a hřebenatky. Kuriozitou je dlouhá černá hlubomořská ryba tkaničnice (Espada), která se loví poblíž portugalské Madeiry.

HLAVNÍ CHODY

Nejoblíbenějším druhem masa je vepřové a Portugalci z něho vaří spoustu místních specialit. V Portu můžete kromě portského vína ochutnat jídlo Francesinha, což jsou dva tousty proložené plátkem vepřového masa, klobásou a celé je to zalité rozteklým sýrem a omáčkou, která se v průběhu jezení vsakuje do toastu. Mně osobně tento pokrm připadal příliš slaný, ale místní říkají, že jet do Porta a neochutnat Francesinhu je nepřípustné.

V oblasti mezi Lisabonem a Portem je velmi oblíbeným pokrmem Leitao da Bairrada, což je prase opékané na rožni. Na stánky s tímto jídlem jsme často naráželi i v Lisabonu. Dalším oblíbeným jídlem je Bifana, kterou jsem si občas dávala na oběd ve škole. Je to pšeničná bulka s plátkem vepřového masa , které trošku chutná jako naše vepřové výpečky.

Mezi oblíbené jídla patří také fazolové pokrmy. Nejznámější je Feijoada, což jsou dušené fazole s hovězím a vepřovým masem připravované v hliněném hrnci. Je to také národní jídlo Brazílie, kam ho dovezli Portugalci. Feijoada se krom jiného jí s klobasami, kterých je v Portugalsku nepřeberné množství. Jedna z nejznámějších klobás, Chourico, je uzená vepřová klobása kořeněná paprikou, která jí dodáva sytě červenou barvu. Klobása obsahuje vepřové maso, tuk, víno, papriku a sůl. Zajímavostí je klobása Alheira, která se dělá z jiného než vepřového masa. Vynalezli ji židé, kteří naoko konvertovali na křesťanství, aby tak oklamali inkvizici. Židi totiž nesmí jíst vepřové maso a byli tak snadno k poznání od skutečných křesťanů.

SLADKOSTI

Sladkosti se v Portugalsku dělají převážně z vajec. Náš učitel ve škole nám řekl, že mnichové dříve používali bílky k tomu, aby si naškrobili límce u košilí a vždy jim zbylo hodně žloutků, takže se z nich snažili upéct všelijaké sladkosti. Nejpovedenější sladkostí je Pastel de Nata nebo Pasteis de Belém – podle mě je to jedno a to samé, ale paní domácí nám říkala že se to malinko liší. Popsala bych to jako košíčky z listového těsta plněné náplní z vajíček a pudinku. Upéct si to doma je prý velmi náročné proto si je i Portugalci kupují v pekárnách a obchodech. Jestli máte v plánu jet do Portugalska tak upozorňuji, že kvalita všech sladkostí se na různých místech diametrálně liší. Je dobré si  najít místo, kde se na určitý pokrm specializují. Co je na jednom místě vynikající, může být na druhém odporné. Na Pastel de nata doporučuju zajít do Fábrica da Nata, kde můžete na vlastní oči vidět, jak se tato dobrota peče.

V místních cukrárnách/pekárnách, které se nazívají jednotně a to Pastalaria se dají koupit další sladkosti. Mezi moje oblíbené patřily místní croissanty (Croissants de pâte brioche) z kynutého těsta, které jsem jedla jen tak a jednou nám je paní domácí nabídla i s máslem s se sýrem. Přítel si velmi oblíbil Salame de Chocolate, což byly takové čokoládové plátky se sušenkami. Já jsem ještě měla ráda pomerančové košíčky Bolinhos Rápidos de Laranja a čokoládový dortík Pao de lo Chocolate. Obecně musím říct, že sladkosti v Portugalsku jsou dost tučné, ale některé za ochutnání určitě stojí.

NÁPOJE

Mezi naše oblíbené nápoje patřila rozhodně káva, která chutná úplně jinak než tady v Evropě. Pije se tam směs Robusty a Arabiky, které má nasládlou, plnou chuť a vytváří krásnou pěnu. Pije se zde pouze espresso neboli bica. Překvapením pro mě byla zdejší ledová káva Mazagran, která se považuje za první ledovou kávu na světě vůbec. Dělá se z espresa, vody, ledu a citrónu. Začali ji prý dělat z toho důvodu, že v době kdy se z kolonií přivážela káva lidé nebyli zvyklí na hořkou chuť, tak se do ní přidával citrón, který chuť zmírnil.

Samotná kapitola by se dala napsat o zdejším vínu. Portugalské víno patří mezi nejlepší v Evropě. Rozlišuje se zde červené (tinto), bílé (branco), růžové (rosé) a zelené (verde), které se vyrábí z nedozrálých hroznů. Nejlepší víno se pěstuje v povodí řeky Douro, Alentejo a Pen De Setúbal. Nejznámějším portugalským vínem v Evropě je portské víno, které se pěstuje v povodí řeky Douro kousek od města Porto. Je to sladké dezertní fortifikované víno, které může být červené, bílé, růžové nebo letité Tawny.

Portugalské recepty na této stránce jsou převážně od naší paní domácí z Portugalska. Pokud Vás portugalská kuchyně zaujala, tak neváhejte a nějaké si zkuste uvařit doma. 🙂

VŠECHNY PORTUGALSKÉ RECEPTY