TURECKÁ KUCHYNĚ

Turecká kuchyně patří mezi moje nejoblíbenější a to především proto, že se jídla často vaří ze zeleniny, luštěnin a masa. Do zeleninových pokrmů se často používá lilek (baklažán), cukety, rajčata, okurky, pálivé papriky atd… Ve velkém se při vaření používá petržel, chilli, kmín, koriandr nebo nať celeru.

LUŠTĚNINY

Mezi oblíbené turecké luštěniny patří čočka, ze které se vaří turecká čočková polévka. Turci vaří čočkovou polévku různými způsoby, ale nejčastěji používají červenou čočku. Z cizrny se vaří falafel, což jsou výborné cizrnové smažené kuličky.

MASO

Co se týká masitých pokrmů, tak se v Turecku často připravuje kebab. V Evropě si často lidé pod tímto pojmem představí Döner kebab, ale ve skutečnosti existuje spoustu druhů kebabu. Mezi základní patří Döner kebab, což je pomalu opékané maso na velkém vertikálním rožni, okrajované po kouscích. Kousky masa se často podávají s rýží nebo se balí do placky pita se zeleninou. Iskender kebab je opékané hovězí maso podávané na kouscích nakrájeného chleba, polité hustou červenou omáčkou a kořeněným jogurtem. Šiš kebab připomínají české špízy a Köfte připomínají české karbanátky.

PŘÍLOHY

Nejoblíbenější přílohou je turecká rýže (pilav), která se namáčí přes noc a poté se vaří na másle. Dále Turci rádi jí bulgur a různé turecké chleby a placky. Mezi nejoblíbenější patří bílý, nadýchaný chléb jménem ekmek, který připomíná francouzskou bagetu nebo arabské placky pita, které jsou tužší než normální chléb a skvěle se hodí k různým tureckým jídlům.

SLADKOSTI

Co se týká sladkostí, tak stojí za zmínku Baklava, což je obecné označení pro malé sladké dortíky pečené z listového těsta, plněné vlašskými ořechy, pistáciemi, mléčným pudinkem atd. Všechny tyto baklavy jsou prolité sladkým sirupem. Když jsem byla v Turecku, tak mi velmi zachutnal turecký mléčný pudink sulač (Sütlaç), který se peče v keramických miskách. Další známou sladkostí je halva, která připomíná turecký med a vyrábí se z mouky, cukru, různých tuku a oříšků. Sladkost zvaná Lokum vzniklo jako mistrovské dílo osmanských cukrářů koncem 18. století. Jsou to měkké ale zároveň celkem tuhé sladké kostky z cukru a škrobu s různými příchutěmi. Kostky jsou obaleny práškovým škrobem občas kokosem, aby se nelepily.

NÁPOJE

Mezi oblíbené nápoje patří turecký Ayran, který chutná jako řídký, mírně slaný jogurtový nápoj. Hodí se skvěle k tureckým nápojům a je ideální pro ochlazení v teplém letním dni. Dále se v Turecku hodně pije černý čaj slazený cukrem a turecká káva, která se rozhodně nedělá tak, jak ji děláme tady v České republice. Vaření kávy je v Turecku složitý proces, kdy se káva vaří s cukrem v nádobě zvané džezva ležící v horkém písku. Káva se několikrát odstavuje, aby nepřešla varem.

V případě, že Vás turecká kuchyně zaujala, tak neváhejte a vyzkoušejte nějaký můj turecký recept a nezapomeňte mi napsat komentář, jak Vám vám jídlo chutnalo. 🙂

VŠECHNY TURECKÉ RECEPTY